Standardul WELL Building, în premieră în România la conferința „Sustainable buildings – A step into the future”

sustainable-buildings-step-future-2-ecoprofit

La jumătatea lunii iunie, am participat la cea de-a doua ediție a conferinței „Sustainable buildings – A step into the future”, care i-a adus împreună pe unii dintre cei mai apreciați lideri ai industriei, experți și profesioniști dedicați arhitecturii sustenabile, care și-au prezentat cele mai recente proiecte și au discutat despre cele mai inovatoare soluții din domeniu.

Conferința a fost împărțită în trei sesiuni de prezentări și discuții, pe care le prezint succint în continuare, cu accent pe lucrurile inedite.

„Let’s build sustainable: market evolution and future perspectives”

Primul panel a fost deschis de Andrei Botiș (MRICS, NAI România), cu o perspectivă de ansamblu asupra industriei construcțiilor „verzi” din România. Daniel Popa (Reynaers Aluminium) a vorbit despre soluțiile tehnologice de înaltă performanță marca Reynaers, care reduc costurile, conferind confort sporit atât în cadrul proiectelor comerciale și rezidențiale, dar și industriale. În discuție a fost adusă și inovația AVALON, o cameră de simulare virtuală din interiorul Campusului Reynaers din Belgia, care oferă o experiență virtuală unică de vizualizare și evaluare a unei clădiri, încă din faza de proiectare.

Oana Stamatin (Colliers International) a analizat modul în care certificările verzi au influențat clădirile de birouri din București, insistând asupra beneficiilor unui spațiu construit verde. De exemplu, în 2016 aproximativ 6.000 mp construiți au primit certificare Leed, din care jumătate au fost spații de birouri – un rezultat promițător pentru România. Toate detaliile, începând cu calitatea aerului interior sau confortul termic și terminând cu iluminatul sau compartimentarea interioară, au ca rezultat final o creștere mai mult decât substanțială a productivității angajaților. Deci este de preferat ca dezvoltatorii imobiliari să ia în considerare beneficiile pe termen lung ale investițiilor pe care le fac.

Cristian Vasiliu (ROFMA) a adus în discuție tendințe, rolul și preocupările specialiștilor din facility management pentru un mediu construit sustenabil, precum și reglementările noilor Standarde ISO pentru Facility Management. De fapt, el le-a explicat celor prezenți cât de puternică este legătura între Facilift Management și obiectivele de CSR ale companiilor. Iar rezultatul combinației dintre „facility professionals” și „workplace professionals” duce la o nouă valoare adăugată pentru companii: servicii personalizate pentru angajați.

Totodată, Cristian Vasiliu a anunțat în premieră desfășurarea în toamnă a ROFMEX, eveniment complex dedicat Facility Management. Un exemplu elocvent pentru importanța acestor servicii conexe în lumea imobiliară a fost o „ghicitoare” foarte interesantă: proprietarul unui mall din Germania a decis să înlocuiască firma de curățenie (care avea 50-60 de angajați) cu doi roboți autonomi, iar recuperarea investiției a survenit în doar doi ani – răspunsul surprinzător: datorită economiei de… energie electrică, deoarece oamenii lucrau noaptea cu luminile aprinse, în timp ce roboții nu aveau nevoie de lumini.

Primul panel s-a încheiat cu intervenția lui Mihai Păduroiu (MRICS, CBRE România), al cărui discurs s-a focusat pe conceptele health, wellness și wellbeing. Răspunzând întrebărilor adresate din audienţă, Mihai Păduroiu a explicat în ce constă noutatea și diferența dintre standardul WELL și celelalte standarde de acreditare green. În plus, a venit cu argumente statistice în sprijinul afirmației „un angajat sănătos este mult mai productiv” (de exemplu, într-o clădire fără planuri de wellness, angajații își iau în medie 24 de zile de concediu medical anual, ceea ce înseamnă 10% din capitalul de muncă anual, doar din cauza condițiilor neprielnice la locul de muncă!).

El a analizat principalele trenduri în domeniu în ceea ce privește spațiile de birouri verzi, făcând referire și la noul proiect Skanska, clădirea Campus 6, ce urmează a fi prima clădire acreditată WELL din România și a cărei construcție a început deja. Proiectul a fost dezvoltat pornind de la lucrurile esențiale – aer, lumină, spațiu și comunitate, și aduce pe piața clădirilor de birouri din România o serie de inovaţii, cum ar fi sistemul HVAC avansat, sistemele de monitorizare și control a calității apei şi prezența unui spațiu verde generos și deschis, menit să încurajeze interacțiunea pentru ocupanți  și pentru comunitate. În premieră pentru România, Campus 6 va avea şi propria pistă de alergare, de aproximativ 400 m, amenajată pe acoperiș, oferind spațiu pentru exercițiu fizic.

 

„Let’s talk green and learn about WELL Building Standard”

Cel de-al doilea panel al conferinței a fost dedicat acreditărilor green, cu focus pe standardul WELL Building. Este vorba despre un standard extrem de nou (inaugurat în 2014!), doar câteva clădiri din lume primind până acum acest tip de acreditare. Pe de altă parte, față de alte standarde „green”, WELL Building promite o rată de adopței mult mai rapidă. Iar speakerii conferinței au adus și argumentele necesare.

Monica Ardeleanu (Romania Green Building Council) a discutat despre programul Ipoteca verde şi despre proiectele acreditate green RoGBC, subliniind  beneficiile conferite de traiul în clădiri verzi, atât din punct de vedere financiar, cât şi al sănătăţii ocupantului. Foarte interesant pentru un potențial client de locuință „verde” a fost exemplul de calcul prin care se demonstrează care sunt economiile pe termen lung în cazul unui credit imobiliar, luându-se în considerare toate costurile (plățile lunare ale creditului, costurile pentru energie, costurile pentru sănătate cauzate de materialele toxice, costurile pentru reparații cauzate de standarde neconforme de construcție). Au mai fost aduse în discuție programul Reiffeisen, care oferă dobânzi mai mici pentru locuințe Green Homes, precum și noul proiect OERCO2, care își propune să analizeze ciclul de viață al materialelor de construcție.

Arh. Bogdan Brandiburg (Brandiburg Studio) a vorbit despre proiectele realizate de studioul său de arhitectură. El a prezentat mai pe larg proiectul rezidențial Satul Scandinav (Snagov), compus în totalitate din case active, caracterizate de un consum redus de energie. Grație multitudinii de senzori diverși montați în proiectul pilot, Brandiburg Studio are acum statistici foarte amănunțite, esențiale pentru unul dintre obiectivele provocatoare ale proiectului: costuri zero pentru întreținere! La care se adaugă un concept inedit: Satul Scandinav se dorește prima comunitate de case active din Europa, depășindu-se granițele unui simplu complex de locuințe.

Discuțiile în panel au continuat cu o prezentare extinsă a standardului WELL Building, realizată de Tamara Dogariu (primul Well Acredited Professional în România). În principiu, acest nou standard din domeniul construcțiilor se bazează pe un concept logic, dar încă insuficient conștientizat: „a construi sănătos este al doilea val al sustenabilității” – vorbim despre trecerea de la a nu face rău mediului la a face bine și pentru om. Cum 90% din costurile unei companii într-o clădire sunt legate de angajați, devine prioritară sănătatea acestora. De aceea, toate cele 7 criterii esențiale de evaluare – Aer, Apă, Hrană sănătoasă, Lumină, Sport, Confort, Minte – sunt direct corelate cu diversele părți ale sistemului anatomic, arătâdu-se științific cum contribuie fiecare criteriu la îmbunătățirea calității vieții angajatului la locul de muncă.

Invitatul special al acestei conferințe a fost Arh. Ben Allen (Ben Allen Studio London), fondator al biroului de arhitectură care a dezvoltat primul proiect european ce a obținut acreditarea WELL Building. Acesta a pornit de la sintagma „our workplace is not killing you” (în traducere, „locul de muncă pe care ți-l oferim nu te ucide”) și a dat câteva exemple valoroase legate chiar de proiectul londonez „One Carter Lane”, care arată aplicat care sunt principalele avantaje ale unei clădiri concepute după noul standard WELL Buildings. De altfel, în finalul acestui panel Ben Allen a fost „asaltat” de întrebări ale celor din sală, vizibil interesați de noul concept.

 

„Sustainable buildings – Sustainable cities”

Ultimul panel al conferinței i-a reunit pe unii dintre cei mai importanți dezvoltatori din industria real estate, dar și specialiști din domeniul legislativ.

Dimitris Pergamalis (Globalworth) a deschis cel de-al treilea panel cu o prezentare a primei clădiri Platinum din România și Europa de Sud Est, marca Globalworth. Prezentarea a urmărit atât etapa de concept și design, dar și pe cea de execuție și post-execuție, din punct de vedere al măsurilor luate pentru a asigura o eficiență energetică maximă. Dimitris Pergamalis a punctat și lecțiile învățate în urma acestui proces, insistând totodată și pe importanța sprijinului venit din partea chiriașilor.

Alex Skouras (Alesonor) a continuat discuția cu o prezentare a ansamblului rezidențial Amber Gardens, ce are la bază principiile designului bioclimatic și folosește cele mai avansate soluții arhitecturale și tehnologice în scopul obținerii unui consum extrem de redus de energie. Ramona Grozăvescu (Immochan România) a prezentat proiectul Coresi Shopping Resort, un exemplu de regenerare urbană, arhitectură inovatoare și proiectare în conformitate cu standarde prietenoase cu mediul înconjurător.

Ingo Nissen (Sonae Sierra) a completat discuția cu o analiză a proiectului Park Lake, dezvăluind totodată și cum va continua să se dezvolte acesta, în acord cu trendurile viitorului în materie de centre comerciale. Aspecte privind legislația actuală și reglementările în domeniu, au fost surprinse de Vlad Tănase (NNDKP), în intervenția sa, pe care a avut-o la finalul conferinței.

 

Concluziile conferinței, pe scurt

Viitorul în industria real estate înseamnă:

  • tehnologii , materiale și caracteristici integrate într-un spaţiu primitor, care să stimuleze angajatul şi să crească retenţia acestuia;
  • integrarea conceptului „birou = acasă”, prin crearea condiţiilor de lucru și programelor care să crească productivitatea angajaţilor, să îi mentină sănătoşi la trup şi minte;
  • facilităţi la locul de muncă care să încurajeze mişcarea („sitting is the new smoking”) şi trasportul alternativ (cu biciclete şi/sau vehicule electrice);
  • implicarea dezvoltatorului/chiriaşului/angajatului în acest demers;
  • respectarea mediului și reducerea amprentei de carbon;
  • folosirea materialelor de construcţie naturale, ecologice, precum și a tehnologiilor de ultimă oră;
  • reducerea consumurilor şi a costurilor în paralel cu obținerea unui mod sustenabil de construcție și utilizare a clădirilor.

 

Organizatorul Idea Events, împreună cu Asociația Together for a Better Tomorrow și în parteneriat cu Romania Green Building Council şi ROFMA, mulțumesc partenerilor care, prin contribuția lor, au făcut posibilă desfășurarea evenimentului:
Partener GOLD: Genesis Property
Parteneri SILVER: CBRE România, Private Luxury Group, Private Jets Europe
Parteneri media: Wall Street, Agerpres, Igloo, Arena Construcțiilor, Știrile Imobiliare, Rezidențial.net, Ecoprofit.ro
Traducerea oferită de Casa de Traduceri.
Despre organizator și co-organizator
Idea Events este divizia de evenimente a Private Luxury Group. Cu experiență în organizarea de evenimente private, pentru clienții săi exclusiviști, în 2016, Idea Events a început organizarea unor serii de evenimente publice generate de cele mai de actualitate subiecte internaționale și naționale în ceea ce privește sustenabilitatea și dezvoltarea durabilă.
Cu fiecare eveniment organizat, Idea Events promovează bunele practici, încurajează creativitatea și facilitează schimbul de experiență. Toate materialele folosite în cadrul evenimentelor sunt confecționate din materiale reciclate, iar prin fiecare acțiune este promovată o abordare cât mai prietenoasă cu mediul înconjurător.
Asociația Together for a Better Tomorrow are ca scop organizarea de acțiuni și proiecte menite să sprijine dezvoltarea durabilă și să încurajeze un stil de viață sustenabil.
SHARE