Stella Lux, pseudo-mașina de familie solară cu autonomie de 1.000 km

De ce ”pseudo-mașină de familie”? Pentru că, deși poate transporta 4 pasageri, Stella Lux nu este încă la stadiul de a satisface nevoile unei familii actuale. Dar reprezintă un mare pas înainte pentru domeniul mașinilor propulsate de energia solară, datorită autonomiei de 1.000 km cu o încărcare! V-am făcut curioși?

Ideea de vehicule alimentate doar cu energia soarelui a apărut în urmă cu mulți ani, în lume desfășurându-se diverse concursuri pe această temă. În 2013, o echipă de studenți de la TUe a reușit să câștige clasa ”Cruiser” a cursei australiene World Solar Challenge cu un vehicul inedit, botezat Stella, care putea acomoda patru persoane în interior.

În 2015, echipa olandeză revine ”pe metereze”, cu ocazia ediției din acest an a cursei australiene, care se va desfășura în toamnă. Traseul total contorizează 3.000 km, iar mașinile participante au voie să-și încarce bateriile de la o sursă externă doar o singură dată în timpul cursei. În rest, trebuie să se bazeze pe panourile fotovoltaice pentru producerea energiei necesare.

masini solare stella lux solar power - ecoprofit 1
”Tunelul” central face mașina să arate foarte ciudat, dar îi conferă o aerodinamică excelentă

Față de mașina construită în 2013, ”faceliftul” versiunii 2015 presupune atât un nume mai lung, Stella Lux, cât mai ales diverse modificări de ordin tehnic. Aerodinamica fuselajului (sau a caroseriei, dacă vreți așa…) a fost îmbunătățită drastic prin plasarea unei fante-tunel în partea din mijloc, care separă cele două locuri din stânga de celelalte două din dreapta.

De asemenea, partea din spate a fost reproiectată, iar acoperișul a fost lățit, astfel asigurând și o suprafață mai mare, de 5,8 metri pătrați, pentru cele 381 de celule fotovoltaice. Ansamblul este realizat doar din fibră de carbon, aluminiu și plexiglas, Stella Lux având o masă proprie de numai 375 kg, incluzând bateria litiu-ion de 15 kWh.

 

masini solare stella lux solar power - ecoprofit 2
Acești studenți ambițioși vor să realizeze o mașină solară de serie mare până la finalul acestui deceniu

Testele de până acum au demonstrat că Stella Lux poate obține o autonomie de 1.000 km bazându-se doar pe energia furnizată de celulele fotovoltaice. Valoarea este valabilă pentru condițiile atmosferice din Olanda, unde soarele nu este la fel de puternic precum în deșertul australian. În condiții de cursă, echipa speră să depășească 1.100 km autonomie doar prin utilizarea energiei solare.

Față de precedenta versiune, din 2013, noua Stella Lux este concepută pentru a atinge o viteză maximă mai mare, de 125 km/h. În plus, creatorii săi au dotat mașina și cu un soft special pentru sistemul de navigație (”Solar Lux”), care monitorizează în timp real starea vremii și alege ruta și viteza optimă pentru un consum eficient de energie.

Foarte interesant, Stella Lux este capabilă să producă mai multă energie decât are nevoie pe traseele obișnuite, surplusul de curent putând fi cedat rețelei generale de curent odată mașina oprită. În plus, olandezii și-au propus ca, pe baza acestui proiect, să realizeze un automobil solar cât mai practic până în 2020, care să fie viabil chiar și pentru o posibilă producție de serie. Dată fiind evoluția tehnologiei în domeniul bateriilor și panourilor fotovoltaice, obiectivul olandezilor chiar are șanse să devină realitate.