Taxa pe carbon – aproape 100% sigur că va fi adoptată la summit-ul COP21 de la Paris

Pe 30 noiembrie demarează lucrările celui mai mare summit de până acum pe tema schimbărilor climatice: COP21, care se va desfășura la Paris și la care vor lua parte aproape 200 de țări din toată lumea. Din discuțiile premergătoare de până acum, analiștii consideră că summitul COP21 va aduce schimbări majore privind poziția autorităților și programele pe care acestea sunt decise să le implementeze pentru a combate efectele negative ale poluării.

O alianță anti-poluare… surprinzătoare

Banca Mondială (World Bank Group), Fondul Monetar Internațional (FMI) și Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OECD) au inițiat așa-numitul Carbon Pricing Panel. Un grup care reunește lideri politici din toată lumea, alături de mari corporații și companii. Și care își propune schimbarea actualei economii (care se bazează în principal pe combustibilii fosili) într-o economie sustenabilă, creată cu bani proveniți din ”taxa pe carbon” – adică măsuri fiscale aplicate industriilor și tehnologiilor poluante.

Principalele nume din acest ”Carbon Pricing Panel” sunt Angela Merkel (cancelarul Germaniei), Francois Hollande (președintele Franței) sau Jerry Brown (guvernatorul Californiei). Pe lângă care regăsim și persoane dintre cele mai importante din conducerea unor companii precum gigantul energetic Enel, specialistul în materiale de construcții Lafarge, compania Nestle (din domeniul alimentar), Philips (din domeniul electrocasnicelor) sau Total (companie din domeniul petrolier).

La prima vedere, ”ceva e putred în Danemarca” – deoarece vorbim de mulți lideri ai unor țări cu un mare grad de poluare (din cauza activității industriale intense), dar și de multe companii care au contribuit până acum, într-o măsură mai mare sau mai mică, la poluarea care a devenit atât de amenințătoare. Ei bine, se pare că lucrurile promit să se schimbe radical, deoarece avem deja exemplele pozitive a 40 de țări care au implementat măsuri care taxează poluarea. Cumulat, acestea au reușit să evite eliminarea în atmosferă a circa 7 miliarde de tone de CO2 – ceea ce reprezintă 12% din emisiile totale de CO2 puse pe seama poluării umane.

Investiții de 13,5 trilioane USD în următorii 15 ani

Încă de acum un an, inițiatorii Carbon Pricing Panel au început să poarte discuții cu națiuni și corporații, pentru a pune la punct un așa numit Carbon Pricing Leadersgip Coalition. O coaliție care va fi lansată în mod oficial chiar cu ocazia summit-ului COP21 de la Paris și care își propune crearea unui cadru legislativ mondial pentru instituirea unor măsuri din categoria ”taxa pe carbon”.

Conform Băncii Mondiale, prin acest demers se va crește competitivitatea, se va accelera inovația, se vor crea mai multe joburi și, nu în ultimul rând, se va putea obține o scădere a emisiilor poluante. Totul deoarece liderii lumii se pare că, în sfârșit, acceptă ideea că poluarea are costuri sociale imense, iar poluatorii ar trebui convinși, chiar și forțat, să investească în mijloace nepoluante de producere a energiei și bunurilor.

 

taxa-carbon-ecoprofit
Cele mai importante zone și țări unde se produce energie s-au angajat să adopte măsuri pentru scăderea poluării – reunite sub titulatura INDC (Implications of the National Climate Pledges)

Cu ocazia summit-ului COP21 este de așteptat națiunile responsabile de cea mai mare parte a activității industriale (adică acele națiuni care cumulat produc 90% din poluarea globală) să prezinte planuri concrete pentru reducerea drastică a poluării, în special a celei provenite din producerea energiei. Conform unui raport al Agenției Internaționale pentru Energie (IEA), costul pentru implementarea acestor politici de tip ”carbon tax” se ridică la circa 13,5 trilioane de dolari până în 2030. Adică, în medie, circa 840 de miliarde de dolari ar trebui investiți anual în proiecte eoliene, solare și nucleare, precum și în proiecte de capturare a dioxidului de carbon din atmosferă și de stocare eficientă a energiei.

taxa carbon - ecoprofit 2
Care sunt noile limite de poluare pe care națiunile doresc să le stabilească la summit-ul COP21 de la Paris

La revedere subvențiilor pentru combustibilii fosili. Oare?

Cel mai recent studiu legat de subvențiile acordate în industria combustibililor fosili a fost realizat în cooperare de IISD (Institutul Internațional pentru Dezvoltare Sustenabilă) și NCM (Consiliul Ministerelor din Nord). Specialiștii s-au concentrat pe 20 dintre țările care se bazează cel mai mult pe combustibilii fosili – deci au și programe prea generoase de subvenționare a petrolului, gazelor naturale și cărbunilor.

Conform studiului, dacă s-ar elimina aceste subvenții, am putea asista la o scădere a emisiilor de CO2 de 11% în medie până în 2020 (deci în doar 5 ani). Mai mult, dacă numai 30% din sumele care acum reprezintă subvenții pentru combustibilii fosili ar fi investite în energii regenerabile și sisteme de eficientizare a energiei, procentul ar crește până la circa 18%. În total, cele 20 de țări din acest studiu ar putea evita astfel emiterea în atmsoferă a circa 2,8 miliarde de tone de CO2 până în 2020.

taxa carbon - ecoprofit 3
Emisiile de CO2 ar putea scădea foarte mult într-o perioadă scurtă dacă națiunile care se bazează cel mai mult pe combustibilii fosili ar renunța la subvenționarea acestora

Acest studiu vine în sprijinul deja celebrului studiu al FMI, care arăta în primăvară că subvențiile, scutirile de taxe și costurile sociale pe care le implică sprijinul acordat industriei combustibililor fosili se ridică la amețitoarea sumă de 5,3 trilioane USD anual (adică mai mult de o treime din suma totală care ar trebui investită în energiile regenerabile în următorii 15 ani!). Devine clar că summit-ul COP21 de la Paris va avea repercusiuni serioase asupra sectorului energetic din domeniul combustibililor fosili, fiind de așteptat decizii drastice privind subvențiile pentru petrol, gaze naturale și cărbuni.

Și totuși, nu vom rămâne sub bariera creșterii de 2 grade Celsius

Dacă vestea bună este că summit-ul COP21 de la Paris promite angajamente ferme ale tuturor națiunilor participante, pentru a reduce poluarea, vestea proastă este că obiectivul de a limita creșterea temperaturii globale la doar 2 grade Celsius are șanse mult prea mici de izbândă.

taxa carbon - ecoprofit 4
Se pare că nu vom reuși, până la urmă, să evităm creșterea temperaturii globale cu numai 2 grade Celsius: măsuri anti-poluare insuficiente sau luate prea târziu?

Conform IEA, creșterea galopantă a cererii pentru energie (în special în țările nedezvoltate sau în curs de dezvoltare) va depăși cadența de dezvoltare a producerii acesteia din surse nepoluante sau cât mai puțin poluante. Prin urmare, analiștii consideră că nu vom putea evita o creștere de circa 2,7 grade Celsius – și asta doar dacă angajamentele pe care cele 200 de națiuni le vor lua la summit-ul COP21 vor fi respectate cu strictețe.

Conform unui studiu MIT, realizat în domeniul transporturilor, legislațiile axate pe scăderea consumului de carburant nu sunt eficiente și în privința reducerii nivelului de poluare (aici intervine și scandalul ”Dieselgate”, care a demonstrat cât de mari sunt discrepanțele între măsurătorile din laborator și valorile obținute în viața de zi cu ai). Principial, dacă se continuă cu standardele de consum după actualul model, acestea vor duce la costuri estimate la circa 10% din produsul intern brut la nivel global în 2050. Însă, prin adoptarea unei taxe pe carbon, aceste costuri vor fi de numai 6%, iar nivelul poluării va fi mult mai redus.

Așa încât, la summit-ul COP21 de la Paris este de așteptat ca participanții să cadă de acord în primul rând asupra introducerii unor legislații drastice, de tip ”taxa pe carbon”, în paralel urmând a se ”umbla” și la subvențiile acordate sectorului combustibililor fosili. La acestea s-ar putea să mai asistăm și la instituirea unor taxe pe carburanți, pentru a contracara prețurile mici de acum, care au un efect de bumerang – din cauza combustibililor ieftini, mașinile circulă mai mult și poluează mai mult. Deci, toate reflectoarele pe Paris în decembrie. Pentru că se anunță o schimbare istorică.