Tesla Powerwall – sau cum vede Elon Musk alimentarea ecologică a locuințelor

Cel mai cunoscut partizan al propulsiei electrice, miliardarul Elon Musk, proprietarul Tesla Motors, a prezentat publicului în mod oficial soluția lui pentru un viitor sustenabil în domeniul rezidențial: Tesla Powerwall, bateria accesibilă care promite independența energetică pentru locuințe. Revoluționar sau nu?

După ce ați urmărit lansarea oficială a Tesla Powerwall, pe care Elon Musk a susținut-o în cadrul unei conferințe de presă la Los Angeles, în 30 aprilie 2015, să analizăm puțin ceea ce Musk ne promite prin Tesla Powerwall.

Mai întâi, nu sunt motive de panică: Tesla Powerwall nu va da brusc o lovitură de grație companiilor de furnizare a energiei electrice, iar lumea nu va deveni peste noapte adepta ideii de ”off the grid”. Sună bine peisajul idilic în care toți să avem case cu panouri fotovoltaice și sisteme Tesla Powerwall, dar, realist vorbind, o parte extrem de mică a populației planetei își permite așa ceva.

Este adevărat, însă, că suntem prea puțin conștienți de nivelul poluării produs de locuințele noastre sau de clădirile în care ne desfășurăm activitatea.

În cazul mașinilor, e deja foarte clar că prin arderea carburanților fosili se elimină diverse noxe, de la dioxidul de carbon responsabil de accentuarea efectului de seră până la emisii care ne afectează iremediabil sănătatea și viața. De aceea mașinile Tesla au un succes neașteptat de bun, în ciuda prețurilor mari. Însă curentul electric necesar pentru alimentarea tuturor aparatelor dintr-o casă, de la televizor și becuri până la frigider și mașina de spălat, de unde provine? Simplu, din rețea – iar aici majoritatea covârșitoare a oamenilor stopează firul logicii.

tesla powerwall elon musk baterii case - ecoprofit 1
După mai bine de un secol, este cazul să realizăm că poluarea intensivă nu nu rezervă niciun fel de viitor

Mergând mai departe, realizăm că majoritatea curentului electric produs în cele mai multe țări de pe planetă provine încă din arderea combustibililor fosili. Față de domeniul auto, unde se consumă benzină și motorină, în domeniul rezidențial poluarea este și mai agresivă, deoarece se folosesc foarte multe termocentrale, în care se ard cărbuni, mult mai periculoși pentru mediu și sănătate, la care mai adăugăm gazele, ceva mai puțin poluante decât petrolul. Sursele regenerabile încep să devină mai prezente, de la ”fermele solare” până la ”pădurile eoliene”, dar ritmul acestora de dezvoltare este, din păcate, prea mic față de necesitățile actuale. Iar hidrocentralele și centralele nucleare necesită investiții uriașe, prezentând și efecte adverse majore, de la efecte nebănuite ale modificării mediului (pentru hidrocentrale) până la riscuri extrem de grave (în cazul accidentelor nucleare).

Ok, cum rezolvă Tesla Powerwall aceste probleme?

tesla powerwall elon musk baterii case - ecoprofit 2
Tesla Powerwall folosește aceeași tehnologie a bateriilor litiu-ion ca și Tesla Model S

În primul rând, bateria Tesla Powall nu implică neapărat renunțarea la rețea. Tesla Powerwall are un rol foarte important ca backup, pentru momentele în care pică rețeaua – în SUA, de exemplu, se întâmplă astfel de lucruri frecvent în perioadele în care rețeaua este suprasolicitată (vara de la sistemele de aer condiționat, iar iarna din cauza unor defecțiuni cauzate de vreme, de exemplu).

tesla powerwall elon musk baterii case - ecoprofit 4
O imagine metaforică excelentă pentru ceea ce înseamnă Tesla Powerwall

Pentru o singură locuință, nu se justifică neapărat investiția într-o astfel de soluție de backup, decât dacă nu există limitări de buget – cum e cazul celor care își cumpără o mașină Tesla. Însă pentru cartiere rezidențiale sau clădiri de birouri deja se schimbă datele problemei, mai ales că Tesla Powerwall merge pe ideea scalabilității, putând fi realizate module de astfel de baterii. Dar soluția de backup este cel mai mic avantaj pe care îl prezintă Tesla Powerwall.

Un avantaj mult mai vizibil pentru utilizatori este legat de costurile pe care le implică, până la urmă, consumul de curent din orice locuință. Cum ar fi situația în care bateria Tesla Powerwall stochează pur și simplu curentul în orele când tariful este minim, ca apoi aparatele din casă să îl utilizeze direct din baterie în perioadele când tariful este mai mare. Un avantaj suficient de palpabil?

Depinde. În funcție de costul pe kWh, poate fi un avantaj mai mic sau mai mare să apelezi la un sistem Tesla Powerwall sau, dimpotrivă, să fie o investiție nerentabilă. După cum explică un sceptic, amortizarea investiției ar trebui să țină seama și de scăderea în timp a performanțelor bateriei, plus alți factori.

Din nou, dacă nu luăm în considerare utilizatorii pentru care banii nu sunt o problemă, Tesla Powerwall are mai mult sens în cazul aplicațiilor de mari dimensiuni, de la cartiere rezidențiale la clădiri de birouri, unde investiția într-un sistem Tesla Powerwall s-ar putea dovedi foarte rentabilă.

Deci până acum avem două avantaje la pachet: soluție de backup când cade rețeaua plus reducerea costurilor cu utilizarea curentului din rețea.

Ei bine, iată și cireașa de pe tort: independența față de rețea. Prin combinația cu un sistem de panouri fotovoltaice, Tesla Powerwall poate asigura necesarul de energie al unei locuințe obișnuite, cel puțin în teorie. Este vorba, practic, despre ideea ”off the grid”, care îngrijorează foarte mult companiile de furnizare a energiei și riscă să schimbe extrem de mult societatea în foarte scurt timp.

tesla powerwall elon musk baterii case - ecoprofit 5
Energia stocată în timpul zilei poate fi utilizată în perioadele când nu mai este soare

Principiul este extrem de simplu: în timpul zilei, prin intermediul panourilor fotovoltaice se încarcă bateria din Tesla Powerwall, iar energia este apoi utilizată fără probleme (în teorie) pentru aparatele din locuință, totul fără a mai fi legat la rețeaua de furnizare de curent electric. În prezentarea sa, Elon Musk a adus în ecuație un factor important: această soluție ar putea fi mult mai ieftin de implementat și ar putea funcționa mult mai eficient decât soluția clasică de realizare a unei infrastructuri (centrală, stălpi și cabluri, transformatoare, etc) în zonele unde încă nu există curent electric – da, sunt încă foarte multe astfel de zone pe planetă, circa 1,2 miliarde de oameni nu beneficiază de curent electric (și da, chiar și în România avem asemenea situații).

Trecând peste factorul emotiv de mai sus, înlocuirea rețelelor clasice de alimentare cu noua soluție Tesla Powerwall + panouri fotovoltaice ar putea simplifica foarte mult lucrurile în domeniul rezidențial. Să nu uităm că, în mod uzual, pierderile de putere sunt foarte mari în rețelele convenționale, iar transmiterea curentului electric la distanță presupune investiții extrem de mari (deci preț crescut pentru kWh) și probleme cauzate de vreme (cabluri rupte, stâlpi căzuți, etc).

Însă, mai mult decât atât, soluția ”off the grid” ar putea reprezenta acel pas uriaș spre scăderea poluării, pas care încă pare departe, dacă ne uităm la incompetența cât de greoi se mișcă autoritățile în acest sens (lucru valabil, într-o măsură mai mică sau mai mare, în toate țările de pe Pământ). În loc să fie arse anual milioane de tone de combustibil fosil (cărbuni, gaze, petrol, etc), care elimină anual miliarde de tone de noxe și CO2, combinația Tesla Powerwall + panouri fotovoltaice ar utiliza doar energia solară, produsă de imensul reactor gratuit: Soarele.

tesla powerwall elon musk baterii case - ecoprofit 6
Ar fi foarte simplu de înlocuit termocentralele cu astfel de ”uzine” Tesla

Practic, faptul că Elon Musk pune la dispoziția oricui patentele pentru Tesla Powerwall, dar și pentru Gigafactory (unde se vor produce pe scară largă aceste baterii pentru uz rezidențial), reprezintă pur și simplu o invitație pentru orice altă companie (dar mai ales pentru cele din domeniul energetic) de a o lua în această direcție. Este profitabil atât pentru omul de afaceri Elon Musk, deoarece astfel își asigură un viitor pentru busines-ul său. Dar și pentru omenire, în general, deoarece, așa cum am arătat mai sus, există șanse reale de a stopa creșterea poluării, ba chiar de a scădea poluarea.

În definitiv, e mult mai convenabil pentru o familie să apeleze la serviciile unei companii specializate, aceasta urmând a gestiona tot ce ține de Tesla Powerwall și panourile fotovoltaice, decât să investească într-un astfel de sistem doar din orgoliul ținând de independența enegetică. În ceea ce privește aplicațiile majore, de la clădiri de birouri până la facilități industriale, din nou devine mai rentabilă ideea unei companii specializate, care să ofere serviciile de furnizare a curentului electric obținut ecologic și stocat în maniera propusă de Elon Musk prin soluția avansată Power Pack.

Pentru moment, Tesla Powerwall are potențialul de a deveni un ”game changer” și datorită prețului, considerat mult mai atractiv decât al soluțiilor similare de pe piață: costul de 3.500 USD este de circa trei ori mai mic decât al rivalilor. Însă, atenție, prețul nu include montajul și niște componente importante, cum ar fi inverterul, deci din nou, prețul va fi ok doar pentru cei care nu prea au probleme cu bugetul, cum e cazul proprietarilor de mașini Tesla…

Așadar, care este scopul lui Tesla Powerwall? Probabil cel mai important nu ține neapărat de business-ul lui Elon Musk sau de promisiunea independenței energetice ori de subminarea rețelelor de distribuție. Ci mai degrabă este dovada că lucrurile se pot schimba în bine dacă există voință. Așa încât succesul lui Tesla Powerwall nu se va măsura în profiturile pe care le va avea compania, ci în rapiditatea de preluare a ideii și de către alte companii.

tesla powerwall elon musk baterii case - ecoprofit 7