Lumea mașinilor electrice intră într-o nouă etapă odată cu ambițiosul proiect Gigafactory, pus la punct de producătorul american de mașini electrice Tesla în parteneriat cu japonezii de la Panasonic. Deocamdată mai rămâne de stabilit locul de construire al primei astfel de mega-uzine, cele mai multe șanse avându-le zona Reno (Nevada), dar sunt luate în considerare și Arizona, California, New Mexico sau Texas.

Principial, uzina Gigafactory va folosi strict energie regenerabilă solară și eoliană, datorită investițiilor proprii în panouri fotovoltaice și turbine eoliene în apropierea uzinei. Gigafactory va produce atât baterii pentru mașini electrice, dar și soluții de stocare a energiei pentru utilizare industrială sau rezidențială. Până în 2020, planurile Gigafactory sunt de a produce anual baterii auto totalizând 35GWh (care asigură echiparea a 500.000 de mașini electrice pe an), respectiv acumulatori staționari de 50GWh.
(JB Straubel, Chief Technical Officer și Co-fondator Tesla Motors)Gigafactory reprezintă o schimbare fundamentală în modul de producție pe scară largă a bateriilor
Uzina urmează să aibă un număr de 6.500 de angajați până în 2020, dar, până atunci, bateriile pentru mașinile electrice Tesla vor fi produse în fabricile Panasonic din Japonia. Investiția în Gigafactory se cifrează la circa 3 miliarde USD, cea mai mare din sectorul bateriilor electrice, iar Elon Musk, fondatorul Tesla, promite că vom vedea ”sute de astfel de uzine de baterii Gigafactory” ulterior. Aceeași încredere o împărtășesc și oficialii Panasonic, aceștia fiind siguri că proiectul Gigafactory va contribui la popularizarea mai rapidă a mașinilor electrice dotate cu baterii litiu-ion.
Producătorii generaliști sunt luați prin surprindere de proiectul Gigafactory, care s-ar putea dovedi pentru Tesla și Panasonic o adevărată mină de aur într-un viitor nu prea îndepărtat, în care toți producătorii se vor adapta la propulsia electrică