De la ”Titanic” și ”Avatar” la Sun Flower: panourile fotovoltaice open-source

Cum, va face James Cameron o nouă super-producție cinematografică, de data asta despre energia solară?... Nicidecum, cunoscutul regizor s-a gândit la o altfel de contribuție pentru ca lumea să devină mai curată. Vedem în continuare cum.

sun flower open source james cameron - ecoprofit 0
sun flower open source james cameron - ecoprofit 1
Nu prea pare, dar ”albaștrii” ăștia au o mare legătură cu energia solară

Poate nu știați, însă James Cameron este un avocat atât de înverșunat al energiei solare, încât filmul ”Avatar” (care încă deține recordul pentru cele mai mari încasări din istoria filmului) a fost primul în care curentul electric necesar pe platourile de filmare provenea din panouri fotovoltaice. Iar regizorul are chiar și propria ”fermă solară” de 50 kW pe proprietatea din Santa Barbara.

Iată, însă, că domnul Cameron are și o problemă majoră cu panourile fotovoltaice: îl deranjează estetica lor…

Drept pentru care, și-a găsit un hobby din a încerca să realizeze instalații mai atrăgătoare împreună cu echipa sa de designeri și ingineri, care lucrează și la filmele sale. Hobby-ul, însă, a ajuns rapid să se transforme într-o obsesie, iar rezultatul este și acest proiect foarte interesant, ”Floarea Soarelui”.

Care se inspiră destul de mult din planta foarte cunoscută în agricultură, după cum se observă în următorul video:

În primul rând, panourile fotovoltaice nu sunt plasate pur și simplu în linie, pentru a forma un dreptunghi fără personalitate. Dimpotrivă, aranjamentul gândit de Cameron are… ”petale”. Adică în jurul părții centrale sunt plasate 14 panouri, astfel încât ansamblul amintește realmente de o floare.

sun flower open source james cameron - ecoprofit 3
”Sun Flower”: diametru de 25 m, înălțime de 30 m

După care, ce face floarea soarelui de-a lungul zilei? Urmărește soarele. Deci și ”floarea” fotovoltaică a lui Cameron este plasată pe un stâlp, care este dotat cu un dispozitiv ”trackinng”, care ajustează poziția ”florii” în funcție de un soft bazat pe pozițiile astronomice ale soarelui. Astfel încât în fiecare moment al zilei panourile fotovoltaice sunt expuse cât mai eficient luminii solare.

Pentru a testa viabilitatea ideii, James Cameron a apelat la o ”strategie” neobișnuită: i-a făcut cadou soției sale acest sistem, de ziua ei. Mai exact, a montat câteva astfel de sisteme la școala non-profit MUSE School, a cărei cofondatoare este soția sa, școală al cărei principal domeniu de activitate este educația sustenabilă și environmentalistă.

Sistemul format din cinci ”Sun Flower” dezvoltă o putere de circa 260 kWh pe zi, suficient pentru a satisface până la 90% din consumul de curent al școlii. Dar Cameron intenționează să monteze și un sistem Powerwall de la Tesla, pentru a asigura independența energetică 100% a școlii.

Așadar, se lansează Cameron într-o nouă afacere cu panouri fotovoltaice? Nicidecum. În schimb, Cameron vrea să pună la dispoziția marelui public patentele pentru realizarea acestui ansamblu inedit. Adică face același lucur pe care l-a făcut și Elon Musk cu tehnologia bateriilor pentru mașinile sale: ”Sun Flower” va deveni open-source. Ceea ce poate fi chiar o idee mai bună decât dacă ar fi vândută pentru un preț prea mare.