Toaleta independentă Blue Diversion – wc-ul super-ecologic

Înainte de a zâmbi condescendent văzând acest subiect, gândiți-vă puțin la actualele toatele ecologice de prin parcuri sau de la concerte. Sau chiar la wc-urile publice din multe locuri din țară. Ok, acum sigur veți aprecia mai mult proiectul Blue Diversion, care promite o adevărată revoluție în domeniu. Detalii, în continuare.

toaleta ecologica blue diversion - ecoprofit 0

Acum câțiva ani, Fundația Bill și Melinda Gates a lansat o provocare: reinventarea wc-ului. Adică un program prin care fundația celui mai mare miliardar din lume finanțează proiecte care au potențialul de a eficientiza cât mai mult acest domeniu despre care nu ne place să vorbim, dar care este atât de important pentru viața de zi cu zi.

Ideea de bază nu este de a realiza un wc-gadget, ci, dimpotrivă, de a crea un dispozitiv care să asigure condiții sanitare și celorlalți 2,5 miliarde de locuitori ai globului, care trăiesc în condiții accentuate de sărăcie. Da, oricât de incredibil ar părea, o treime din populația Pământului nu beneficiază de o infrastructură care să asigure apă curată și evacuarea dejecțiilor, lipsa acestor elemente de bază favorizând apariția unor focare de infecții și condamând populația la o viață efectiv mizerabilă.

Iată un scurt video explicativ al conceptului toaletei Blue Diversion:

Așadar, acest wc separă urina și fecalele în recipiente dedicate, iar apa necesară pentru curățare este reciclată și filtrată, putând fi utilizată de până la 50 de ori (deci o astfel de toaleta poate fi utilizată, în condiții optime, de 10 persoane într-un ciclu). Mai mult, micul duș poate fi folosit chiar și pentru un spălat rapid, nu doar pentru… ceea ce se sugerează în videoclip (adică igiena anală).

toaleta ecologica blue diversion - ecoprofit 1Sistemul ”multi-barieră” de filtrare a apei constă din mai multe componente:

  • un bioreactor asigură conversia biologică a materiei organice și a amoniacului prin intermediul unui biofilm
  • o membrană specială, care reține organismele patogene
  • un sistem de electroliză, prin care se elimină orice urmă de materie organică, dar și clor-ul
  • în urma electrolizei rezultă clorină reziduală, care are rolul de dezinfecție și protejează împotriva riscului contaminării

Și mai interesant este că tot sistemul este controlat electronic, iar curentul necesar funcționării componentelor electrice este asigurat de panourile fotovoltaice plasate în partea superioară a toaletei. Un important avantaj al etanșeității containerelor pentru urină și materia fecală este lipsa mirosurilor, dar și evitarea atragerii țânțarilor sau muștelor.

toaleta ecologica blue diversion - ecoprofit 2Trecând de principiul de funcționare, trebuie remarcat că toaleta Blue Diversion propune un concept mai larg de integrare în comunitate. Faptul că este independentă de o rețea de canalizare o face potrivită atât pentru zonele foarte sărace, dar și pentru taberele de refugiați. Evident, modurile de întrebuințare sunt mult mai vaste, fiind utilă și în țările civilizate (de exemplu, pe plajele greu accesibile sau în cabanele izolate din munți).

Deocamdată, prima versiune a toaletei Blue Diversion presupune existența unui serviciu de mentenanță, pentru înlocuirea recipientelor cu dejecții, respectiv înlocuirea apei și completarea săpunului lichid. Dejecțiile nu sunt pur și simplu aruncate, ci sunt utilizate în mini-stații special concepute, în care pot fi transformate în fertilizatori naturali pentru agricultură, de exemplu.

Proiectanții au în lucru o versiune evoluată, Autarky Toilet, în care problema dejecțiilor să fie ”rezolvată” chiar în interiorul dispozitivului. Mai exact, fecalele sunt arse, rezultatul fiind cenușă cu rol de fertilizare în agricultură. Iar urina, după evaporarea apei din ea (pentru proces fiind utilizată chiar combustia fecalelor…), este tratată și transformată în nutrienți pentru agricultură.

toaleta ecologica blue diversion - ecoprofit 3Nu în ultimul rând, toaleta Blue Diversion propune chiar și un model de business. În primul rând, datorită componentelor simple, prețul valabil pentru producția de masă se estimează că nu va depăși 500 USD. După care ea poate fi închiriată, conform modelului gândit de proiectanți costul de utilizare fiind mai mic de 5 cenți/persoană (ceea ce s-ar traduce în 20 de bani).

Lucruri care contează enorm pentru zonele defavorizate din lume, unde nivelul de sărăcie este extrem de accentuat. Pentru moment, testele se desfășoară în condiții reale în comunități din Uganda și Kenya, iar feedback-ul utilizatorilor este unul foarte bun. Ceea ce demonstrează că Blue Diversion este o soluție viabilă.

Practic, regândirea modului în care ”scăpăm” de dejecții este foarte importantă, deoarece acest lucru presupune folosirea unei cantități impresionante de apă. Care, din păcate, devine din ce în ce mai prețioasă, iar calitatea ei scade pe măsură ce o poluăm. Așa încât idei precum Blue Diversion sunt binevenite și pot contribui decisiv la asigurarea unui viitor cu adevărat sustenabil.