TOP 10 2017: cele mai importante noutăți din green tech și ecologie

top-10-2017-ecoprofit-0

Se încheie un an 2017 foarte plin de noutăți din domeniul tehnologiilor verzi și al ecologiei, în general. Să vedem care sunt cele mai importante care au marcat acest an.

LOCUL 10

Declarația C40 „Fossil-Fuel-Free-Streets”

Primarii a 12 mari metropole (Paris, Londra, Los Angeles, Cape Town, Copenhaga, Barcelona, Quito, Vancouver, Mexico City, Milano, Seattle, Auckland) au semnat pe 23 octombrie 2017 o declarație numită „Străzi fără combustibili fosili”, prin care și-au luat angajamentul ca, începând cu 2025, să achiziționeze doar autobuze electrice (momentan sunt în circulație circa 60.000 de autobuze în toate aceste orașe), iar până în 2030 să interzică accesul mașinilor cu motoare termice în cât mai multe zone din orașele lor, în ideea de a deveni orașe cu „transport zero emisii”.

top-10-2017-ecoprofit-1

Totalizând o populație de circa 80 de milioane de locuitori, autoritățile acestor orașe consideră că transportul convențional este principalul responsabil pentru poluare și decesele premature, așa că și-au impus obiective mult mai îndrăznețe decât prevede Tratatul de la Paris. Tratat din care, nu neapărat surprinzător, dar în mod clar dezamăgitor, SUA a amenințat anul acesta că se va retrage (prin vocea președintelui Trump)…

Imediat după semnarea declarației C40, Sadiq Khan, primarul Londrei, a aprobat introducerea unei taxe suplimentare, „T-Charge”, prin care șoferii cu mașini vechi (care nu îndeplinesc măcar normele Euro 4) trebuie să plătească 10 lire sterline pentru accesul în partea centrală – în plus față de taxa de congestie de 11,5 lire de până acum.

Totodată, organizația C40 Cities a lansat în premieră acțiunea Together4Climate, la care au aderat, pentru început, 30 de mari metropole, care își propun să acționeze cât mai rapid pe trei fronturi – mobilitate, energie și planificare urbană – astfel încât să asigure sustenabilitatea pe termen lung, chiar și în condițiile amenințărilor schimbărilor climatice.

Opinia Ecoprofit.ro: Este foarte clar că opinia publică devine din ce în ce mai conștientă de marile dezavantaje ale poluării, iar factorii de decizie nu mai pot ignora acest lucru în favoarea intereselor industriale și economice. Schimbarea a început și va fi exponențială – aviz celor care nu vor să se adapteze!

LOCUL 9

Număr record de procese anti Big Oil

La începutul anului 2017, cel mai mare gigant petrolier al planetei, ExxonMobil, a primit un adevărat upercut din partea sistemului de justiție american: un judecător din Massachusetts, Heidi Brieger, a decretat că oficialii companiei sunt obligați să pună la dispoziția procuraturii toate documentele din ultimii 40 de ani care arată că se știa de multă vreme despre influența negativă asupra mediului pe care urma să o aibă exploatarea și utilizarea intensivă a produselor petroliere.

Să fie acesta începutul oficial al sfârșitului erei Big Oil? Ei bine, Sabrina McCormick, de la George Washington University, pare să aprobe această idee, în septembrie publicând în revista „Science” un studiu amplu privind rolul pe care justiția îl are în modificarea politicilor ținând de protecția mediului.

top-10-2017-ecoprofit-2

Pe scurt, asistăm la creșterea progresivă a numărului proceselor pe care societatea civilă (în special organizațiile care se ocupă de protecția mediului) le impută companiilor din domeniul cărbuni – petrol – gaze naturale. În SUA, cel puțin, este de așteptat ca 2017 să contorizeze cel mai mare număr de procese care acuză companiile poluante de efectele activităților lor în evoluția schimbărilor climatice, rolul specialiștilor în climatologie fiind esențial pentru părțile acuzatoare.

Mai mult, în toamna acestui an consiliile de administrație ale metropolelor San Francisco și Oakland, ambele din California, cel mai eco stat american, au dat în judecată nu mai puțin de 5 mari companii petroliere – Chevron Corp, BP, ConocoPhillips, ExxonMobil, Royal Dutch Shell – pentru rolul avut de acestea în „inducerea în eroare a opiniei publice privind efectele poluării asupra creșterii nivelului apelor”, printre altele.

Opinia Ecoprofit.ro: Cu toții știm că procesele, mai ales cele împotriva marilor corporații, sunt îndelungate. Însă ideea de bază este că aceste procese contribuie la decăderea rapidă a credibilității companiilor așa-numite Big Oil, ceea ce, cu siguranță, va avea foarte rapid repercusiuni economice.

LOCUL 8

Baterii cu încărcare ultra-rapidă: „plinul” în doar 5 minute

Finalul de an ne-a adus o veste îmbucurătoare: compania americană Enevate, cu sediul în Irvine, California, susține că a pus la punct o nouă tehnologie „silicon-dominant HD-Energy” pentru bateriile litiu-ion, care permite încărcarea ultra-rapidă: în doar 5 minute s-ar asigura energia necesară pentru 240 de mile (circa 380 km). Detaliile tehnice lipsesc, cel mai probabil compania așteptând propuneri din partea marilor constructori auto.

top-10-2017-ecoprofit-3

Cu doar o lună înainte, Toshiba și-a anunțat intrarea în liga mare a producătorilor de baterii prin noua generație de baterii litiu-ion cu tehnologie SCiB. Aceasta se bazează pe utilizarea de oxid niobium-titaniu pentru anod, ceea ce dublează capacitatea bateriei față de cele bazate pe grafit, în timp ce durabilitatea este mult mai mare (în teste, capacitatea s-a păstrat mai mare de 90% după 5.000 de cicluri de încărcare/descărcare). În domeniul auto, o astfel de baterie SCiB ar putea asigura încărcarea pentru minimum 200 de mile (peste 300 km) în doar 6 minute.

Și mai interesant este că, mai devreme cu o lună față de Toshiba, israelienii de la Store-Dot au anunțat un parteneriat cu Daimler, compania germană investind în tehnologia care promite „încărcarea completă a bateriei în doar 5 minute” (dar, de asemenea, fără a fi oferite detalii tehnice). Deocamdată, nu avem un termen clar pentru punerea în practică a tuturor acestor tehnologii.

Opinia Ecoprofit.ro: Pare că evoluția bateriilor pentru mașini este galopantă și că, foarte curând, mașinile convenționale nu vor mai fi avantajate de autonomia mare și de timpul mic de alimentare la pompă. Totuși, e bine să nu fim peste măsură de entuziasmați: de la rezultatele promițătoare în laborator până la comercializarea pe scară largă pot trece peste 10 ani.

LOCUL 7

Prima mașină electrică de mare serie cu (aproape) 1.000 km autonomie

2017 a fost un an plin pentru Elon Musk, nu doar în ce privește lansările SpaceX, ci în special în domeniul electromobilității: în ianuarie s-a dat startul producției de baterii la uzina Gigafactory, în iulie a demarat producția mult așteptatei mașini electrice de serie mare Tesla Model 3, în august noua The Boring Company a început săparea primului tunel care va transporta mașini pe sub orașe (!), iar în octombrie Musk a ajutat insulele din Caraibe, devastate de uragane, livrând sisteme Powerwall pentru refacerea sistemului energetic.

top-10-2017-ecoprofit-4

Ei bine, la mijlocul lui noiembrie, „the real Tony Stark” și-a dat pe spate fanii și i-a făcut pe mai marii lumii auto să rămână cu gura căscată: a inaugurat Tesla Semi, primul tir 100% electric de serie din lume (producția va demara în 2019, câteva companii americane fiind deja pe lista de așteptare cu peste 1.000 de comenzi!), alături de care a venit cu cea mai mare surpriză a anului – noua Tesla Roadster, care se dorește, nici mai mult, nici mai puțin, decât cea mai rapidă mașină de serie din lume, grație demarajului 0-100 km/h în doar 1,9 secunde.

Însă mult mai important este că, începând cu 2020 (când Tesla Roadster va intra în producție), vom vorbi de cea mai mare autonomie pentru o mașină electrică de serie: 620 de mile, adică 997,8 km! Valoarea impresionantă este asigurată, ce-i drept, de o baterie impresionantă, care are o capacitate de 200 kWh, în timp ce prețul de 200.000 USD, deși mic pentru lumea mașinilor super-sport, rămâne prohibitiv pentru domeniul auto.

Opinia Ecoprofit.ro: Din punct de vedere psihologic, atingerea barierei de 1.000 km pentru autonomia (fie ea doar teoretică) a unei mașini 100% electrice reprezintă un pas uriaș în promovarea electromobilității. Practic, Tesla le aruncă din nou mănușa marilor producători auto – care, deși investesc masiv în electrificarea vehiculelor, sunt forțați să grăbească ritmul dezvoltării.

LOCUL 6

Mâncare din… electricitate și aer

Cercetătorii finlandezi au anunțat că au reușit obținerea unei celule proteice utilizând energia solară și dioxidul de carbon. „De fapt, toate materialele necesare provin din aer” susține Juha-Pekka Pitkänen, cercetător principal în cadrul proiectului „Mâncare din electricitate”. Produsul obținut în laborator este un amestec nutritiv constând din 50% proteină, 25% carbohidrați și restul acizi grași și nucleici.

Mai mult, procesul dezvoltat de finlandezi poate fi de până la 10 ori mai eficient decât fotosinteza, astfel încât se deschid oportunități pentru „pseudo-agricultură”: în locul culturilor care ocupă foarte mult teren (pe care, în schimb, ar putea fi plantați copaci), proteinele ar putea fi obținute în mini-reactoare organice, de dimensiunile unui container. De asemenea, această tehnologie ar putea duce și la reducerea drastică a numărului de animale pentru consum, cu un impact direct asupra scăderii emisiilor de gaze cu efect de seră.

top-10-2017-ecoprofit-5

Practic, astfel se poate obține hrana care să înlocuiască atât plantele, cât și animalele – o idee specifică, până nu demult, doar domeniului SF. Este adevărat, vor mai trece cel puțin încă zece ani până când tehnologia va fi suficient de dezvoltată pentru a avea aplicații viabile economic. Deocamdată, pentru realizarea unui gram de astfel de proteine sunt neceasare două săptămâni, iar tehnologia este foarte complexă. Însă, odată cu eficientizarea proceselor și controlul acestora, finlandezii sunt încrezători că ideea lor ar putea pune capăt foametei, hrana putând fi produsă în aproape orice loc de pe planetă și în orice cantitate dorită.

Opinia Ecoprofit.ro: Pe măsură ce populația planetei crește, realizăm ce impact au nevoile noastre de consum asupra mediului și cât de rapid ajungem să epuizăm resursele naturale ale planetei. Așa încât orice idee care poate stopa consumul excesiv merită luată în calcul – rămâne de văzut dacă obținerea hranei „din aer” poate deveni fezabilă până la jumătatea acestui secol.

LOCUL 5

Prima zi fără cărbuni din istoria Marii Britanii

În data de 21 aprilie 2017, termocentralele britanice au luat pauză 24 de ore continuu, cea  mai lungă perioadă de la începutul Revoluției Industriale, cu peste 150 de ani în urmă. Ceea ce, de altfel, marchează scăderea importanței cărbunilor în mixul general, de la 23% în 2015 la doar 9% în 2016. În condițiile în care guvernul britanic intenționează ca până în 2025 să sisteze activitatea tuturor temocentralelor – multe dintre ele fiind deja transformate în centrale pe gaze sau pe biomasă.

top-10-2017-ecoprofit-6

Un raport al gigantului BP, publicat în vară, arată că industria cărbunilor a avut cea mai mare scădere din istorie în 2016 (de 6,2%). China, cel mai mare consumator de cărbuni de până acum, a anunțat în august că sistează construcția de noi proiecte de termocentrale, totalizând 150 GW. De asemenea, noile proiecte de parcuri solare din India au devenit mai ieftine decât termocentralele. Iar cu ocazia COP23, din noiembrie, la Bonn, Canada și Marea Britanie au anunțat inițierea unei alianțe internaționale ce are ca scop eliminarea  cărbunilor din industria energetică.

Am putea înlocui termocentralele cu o nouă idee: în această toamnă, în Islanda a fost inaugurată prima centrală electrică cu… „emisii negative”. Tehnologia Climeworks presupune utilizarea energiei geotermale pentru captarea CO2-ului din atmosferă și stocarea acestuia în rocile bazaltice din subteran. Bill Gates și Agenția Europeană a Spațiului se numără printre finanțatorii proiectului, deci privim optimist viitorul.

Opinia Ecoprofit.ro: Dat fiind că, în acest moment, arderea cărbunilor este responsabilă de circa 40% din  poluarea globală, putem spune că 2017 este anul în care s-a semnat oficial condamnarea industriei cărbunilor. Mai rămâne de văzut când vom scăpa cu adevărat de „dependența” de cărbuni, mulți specialiști fiind de părere că nu ne permitem să mai folosim termocentrale după 2020 (dacă vrem să limităm creșterea temperaturii globale la doar 2°C până la finalul acestui secol).

LOCUL 4

Super-filtrul de apă: eficiență de 99%

Specialistul Perry Alagappan (Universitatea Stanford) și chimistul Andrew Barron (Universitatea Rice) au pus la punct cea mai ieftină și mai eficientă tehnologie de până acum în vederea filtrării cu mare eficiență a apei. Pe un substrat de fibre de cuarț („lână de cuarț”) sunt „cultivate” nanotuburi de carbon, după care ansamblul trece printr-un proces de epoxidare chimică.

top-10-2017-ecoprofit-7

În condiții de laborator, s-a constatat că un gram din acest material filtrant poate trata peste 80.000 de litri de apă contaminată cu metale grele, reținând 99% din substanțele toxice pentru organism, cum ar fi plumbul, cuprul, cadmiul, mercurul sau nichelul. Și mai important este că, pentru curățarea materialului filtrant, se utilizează… banalul oțet. Iar durata de utilizare a acestui tip de filtru se estimează că este foarte mare, justificând economic costul de producție de circa 0,25$/gram.

În plus, cercetătorii susțin că tehnologia lor poate eficientiza și procesele de obținere a metalelor în industria mineritului, reducând semnificativ poluarea din acest domeniu (care utilizează cantități impresionante de apă). Primul domeniu pe care cercetătorii îl vizează cu noua lor tehnologie se referă la e-waste – deșeurile electronice, principalele responsabile pentru afectarea pânzei freatice în India, de exemplu.

Opinia Ecoprofit.ro: Gravitatea iminentei crize a apei încă este minimizată de autorități, dar multe agenții guvernamentale și institute de cercetare din lume lucrează febril pentru a găsi soluții cât mai eficiente. Dacă interesele meschine economice nu vor prima (și nu vorbim de conspirații, ci pur și simplu de „oportunități” de profituri imense), am putea evita o catastrofă umanitară în următorul deceniu datorită unei tehnologii precum cea descrisă mai sus.

LOCUL 3

Record de eficiență pentru fotovoltaicele cu perovskit

Deși, în luna mai, japonezii de la Kaneka Corp. anunțau recordul de eficiență de 26,3% pentru o celulă fotovoltaică pe bază de silicon, valoarea de 23,9% obținută de belgieni în vară este mult mai importantă (deși e mai mică). Asta deoarece perovskitul este un mineral mult mai ieftin și mai ușor de sintetizat decât siliconul. Dar și pentru că, atenție, eficiența maximă teoretică a unei celule solare pe bază de perovskit atinge 31%, în timp ce o celulă pe bază de silicon se oprește la 29%.

top-10-2017-ecoprofit-8

Rezultatul belgienilor e dublat de o altă veste bună: 11 institute de cercetare din Elveția și Italia au reușit să creeze o celulă solară pe bază de perovskit extrem de fiablă. Deși are o eficiență de numai 11,2%, aceasta a funcționat timp de peste 10 ore (fiind testată un an de zile) cu 0% pierderi. Micul secret constă în structura 2D/3D (primul fiind un strat foarte rezistent de protecție la apă și oxigen), dar și în tehnologia de printare rapidă, la scară indstrială.

Între timp chinezii au anunțat că au devenit țara cu cea mai mare producție de energie solară, depășind 100 GW putere instalată, iar până în 2020 vor să dubleze această valoare! NASA deja a dat publicității imagini surprinse din satelit cu cel mai mare parc solar chinezesc (Longyangxia Dam Solar Park – 850 MW), dar să nu uităm nici de cel mai… simpatic parc solar: Panda Power Plant, care, de sus, se vede ca un urs Panda. 2017 a mai adus o premieră: specialiști din Singapore au realizat primul panou solar bifacial IBC (Interdigitated Back Contact), care poate produce cu 30% mai multă putere.

Opinia Ecoprofit.ro: Industria solară nu încetează să ne surprindă, ceea ce este de înțeles, dat fiind potențialul imens al acestei surse inepuizabile: soarele. Obținerea unei eficiențe cât mai bune este de înțeles, deoarece astfel este influențat în principal factorul economic, care duce la adoptarea mult mai rapidă a panourilor fotovoltaice, în special în zonele cu putere economică foarte redusă. Pașii spre o societate solară sunt din ce în ce mai mulți.

LOCUL 2

Primul parc eolian… plutitor!

Hywind Scotland a devenit primul parc eolian din lume care folosește turbine plutitoare în largul mării. Puterea totală instalată de 30 MW poate asigura necesarul pentru 20.000 de gospodării anual, dar mult mai important este că aceste turbine plutitoare pot fi utilizate în ape adânci de până la 800 m, față de maximum 50 de metri cât le este permis turbinelor cu fixare pe fundul mării. Ceea ce înseamnă că turbinele plutitoare pot fi plasate mai departe de țărm, în zone unde vântul bate mai intens și fără pauze.

top-10-2017-ecoprofit-9

Această inaugurare vine concomitent cu un studiu al Universității Stanford din California, care susține că tot necesarul de energie al omenirii ar putea fi satisfăcut doar de un singur parc eolian plasat în apele Oceanului Atlantic! E adevărat, un astfel de parc eolian ar trebui să acopere vreo 3 milioane kmp, deci o suprafață cât India…

Deocamdată, în 2017 Olanda a devenit țara cu cel mai mare parc eolian „offshore” (construit în apele mării): 150 de turbine, plasate pe o distanță de 85 km pe coasta nordică, generează o putere totală de 600 MW și alimentează aproape 800.000 de gospodării. În același timp, se evită aruncarea în atmosferă a peste 1,25 miliarde de tone de emisii nocive anual (dacă aceeași putere ar fi generată utilizând termocentrale).

Olandezii, însă, vor fi în curând depășiți de englezi: pe fondul prețului pe MW mai mic în cazul parcurilor eoliene marine decât al energiei produse în termocentrale sau centrale nucleare, DONG Energy a anunțat începerea construcției unui mega-parc eolian maritim. Numit Hornsea Project Two, acesta va dezvolta 1.386 MW și va asigura energia pentru 1,3 milioane de gospodării (dar va fi gata doar în 2022).

Opinia Ecoprofit.ro: Vreți un pariu sigur? Țineți minte „offshore wind”. Avantajele pe scară largă ale acestei tehnologii de obținere a energiei din surse regenerabile sunt din ce în ce mai evidente, iar prognozele sunt că domeniul eolienelor va deveni cel mai repede sursa principală de energie a umanității, înainte de jumătatea acestui secol!

LOCUL 1

An record cu fenomene meteo extreme

La summit-ul COP23, World Meteorological Organization le-a oferit liderilor lumii o statistică neplăcută: 2017 intră în TOP 3 cei mai călduroși ani din 1850 până acum, dar devine cel mai fierbinte fără influența fenomenului El Ninõ. Mult mai important este că vorbim de anul cu cele mai multe și mai extreme fenomene meteo înregistrate până acum pe tot globul – dovada că schimbările climatice sunt reale.

top-10-2017-ecoprofit-10

Uraganele Harvey sau Irma sunt niște exemple concludente, având efecte nu doar asupra Americii, ci și pe partea cealaltă a globului, în Asia de Sud ducând la cele mai puternice ploi musonice de până acum. Tot în acest an s-a desprins, din porțiunea antarctică Larsen C, cel mai mare iceberg din istorie, cu o masă estimată la un trilion de tone (!) și o suprafață de aproape 5.000 kmp (iar acum specialiștii calculează că, dacă toată gheața din Antarctica s-ar topi, nivelul oceanelor ar putea crește cu 50 de metri!).

În 2017 avem parte și de cele mai puternice incendii de pădure, puse în special pe seama valurilor neobișnuite de căldură. Dar în acest an apar și rapoarte mai realiste privind emisiile poluante cauzate de activitatea industrială (se estimează că la final de 2017 acestea vor depăși 40 de miliarde de tone CO2, față de 35 anul trecut), precum și legate de decesele premature legate de poluarea antropogenică (peste 9 milioane, adică 16% din numărul total de decese de pe mapamond).

Colac peste pupăză, deși Donald Trump consideră schimbările climatice doar o conspirație și chiar a încercat să retragă SUA din Tratatul de la Paris pe această temă sensibilă, congresul american a recunoscut oficial, în noul National Climate Report, că încălzirea globală înregistrată din 1950 încoace este cauzată fără dubii de poluarea omului.

Opinia Ecoprofit.ro: Poate cel mai important lucru legat de 2017 este că aproape întreaga comunitate științifică recunoaște acum că nu vom putea limita creșterea temperaturii la doar 2°C până în 2100, ci ar trebui să începem pregătirile pentru adaptarea la o creștere a temperaturii medii globale de cel puțin 3°C până la finalul acestui secol.

SHARE