TOP 10 cele mai mari parcuri solare din lume în 2014

TOP 10 parcuri solare in 2014

Soarele reprezintă sursa cea mai abundentă de energie, deci este normal ca multe investiții din domeniul eco să se îndrepte spre parcuri solare, de panouri fotovoltaice. Iată în continuare cele mai mari și mai importante parcuri solare din lume în 2014.

LOCUL 10: ”Mesquite Solar 1” (SUA)

Proiectul companiei Sempra US Gas & Power e construit în Arizona, lângă orașul Phoenix, având o capacitate de 150 MW, suficient pentru alimentarea a 56.000 de gospodării. Acest parc solar face parte dintr-un proiect mai amplu, complexul Mesquite Solar urmând a dezvolta 700 MW până la finalul acestui deceniu.

LOCUL 9: ”Meuro Solar Park” (Germania)

Cel mai mare parc solar din Germania și, pentru moment, din Europa, a fost finalizat în 2012, furnizând o putere de 166 MW. Parcul solar e construit pe locul unei foste migne de lignit, între Meuro și Schipkau, acoperind 200 de hectare.

LOCUL 8: ”Centinela Solar Energy Project” (SUA)

Compania LS Power împreună cu filiala americană a fabricantului chinez de celule fotovoltaice Yingli Green Energy au pus la punct în Imperial Valley din California acest proiect de 170 MW, care va fi finalizat în acest an. Interesant, inițial proiectul presupunea o capacitate maximă de 275 MW, dar din cauza crizei economice valoarea a fost redusă.

LOCUL 7: ”Imperial Solar Energy Center South” (SUA)

Situat în California și realizat de consorțiul Tenaska Solar Ventures, acest proiect de 200 MW a fost gândit pentru aprovizionarea cu energie verde a orașului San Diego, suplinind nevoile energetice pentru circa 44.000 de gospodării.

LOCUL 6: ”Golmud Solar Park” (China)

Având o capacitate de 200 MW, cel mai mare parc solar din China nu a costat așa de mult cum s-ar crede: ”doar” o jumătate de miliard de dolari a fost necesară pentru construcția acestui parc solar în deșertul din provincia Qinghai, unde se găsesc și alte parcuri solare de peste 100 MW.

LOCUL 5: ”Charanka Solar Park” (India)

Cel mai mare proiect de acest fel din India a costat 2,3 miliarde USD și a fost rodul colaborării a nu mai puțin de 21 de companii din domeniul energetic. Capacitatea totală se ridică la 221 MW, ceea ce reprezintă o treime din energia solară produsă actualmente în India prin intermediul parcurilor solare.

LOCUL 4: ”Antelope Valley Solar Ranch (SUA)

Cu o capacitate totală de 230 MW, proiectul dezvoltat de compania First Solar este situat în nordul Los Angeles și asigură energia electrică necesară pentru un număr de 75.000 de gospodării.

LOCUL 3: ”California Valley Solar Ranch” (SUA)

Proiect al NRG Solar, California Valley Solar Ranch a fost finalizat în 2013, fiind creditat cu o capacitate totală de 250 MW – suficient pentru alimentarea a circa 100.000 de gospodării.

LOCUL 2: ”Agua Caliente” (SUA)

Proiectul demarat de compania NRG Solar în 2011, având ca obiectiv o capacitate totală de 397 MW în 2015, a ajuns în 2014 la o capacitate nominală de 290 MW și un cost total de circa 1,8 miliarde USD.

Agua Caliente presupune utilizarea a două tehnologii în premieră pentru parcurile solare, tehnologii menite a crește stabilitatea furnizării de energie electrică în rețea: ”fault ride-through” și ”dynamic voltage regulation”.

LOCUL 1: ”Topaz Solar Farm” (SUA)

Proiectul aparține tot companiei First Solar și a fost preluat în 2011 de miliardarul american Warren Buffet și de consorțiul Berkshire pentru suma de 2 miliarde USD (oficial – neoficial se pare că acest parc solar a fost cumpărat cu un ”discount” mare din cauza crizei economice).

Capacitatea planificată pentru 2015 a acestui imens parc solar situat în California se ridică la 550 MW, ceea ce va asigura necesarul de energie pentru 160.000 de gospodării. Deocamdată, în acest moment Topaz Solar Farm furnizează peste 300 MW, cea mai mare valoare înregistrată de un singur parc solar până acum.