TOP 10: companiile auto cele mai avansate în domeniul mașinilor autonome

  masini autonome studiu - ecoprofit 0

  Compania de consultanță Navigant Research a realizat un studiu interesant, axat pe cât de avansate sunt cercetările companiilor auto în domeniul mașinilor autonome. O idee care acum câțiva ani părea extrem de îndepărtată, dar care, iată, se estimează că va fi pusă în practică în maximum 5-10 ani.

  De fapt, din punct de vedere tehnologic mașinile autonome sunt aproape gata să ”cucerească” lumea. Piedica principală este legată de legislație, autoritățile fiind, practic, depășite în fața acestei provocări tehnologice. Pentru moment, asistăm la o generalizare a sistemelor care pot asigura un condus semi-autonom, de-abia în 2025 considerându-se că mașinile total-autonome vor avea undă verde pe șosele și autostrăzi.

  Pe scurt, iată ce TOP 10 a realizat Navigant Research:

  1. Daimler
  2. Audi
  3. BMW
  4. General Motors
  5. Volvo
  6. Ford
  7. Toyota
  8. Honda
  9. Volkswagen
  10. Nissan

  Raportul de față analizează 12 criterii pe baza cărora a realizat clasamentul producătorilor: viziunea, strategia de lansare pe piață, parteneriatele, strategia de producție, tehnologia, publicul țintă, vânzările, marketingul, distribuția, capacitățile de producție, calitatea si fiabilitatea, portofoliul de produse, prețurile, determinarea companiei.

  masini autonome studiu - ecoprofit 1
  Se pare că liderii din domeniul tehnologiei mașinilor autonome sunt tocmai companiile auto care laudă plăcerea de a conduce…

  După cum se vede, ”cei trei grei germani premium” sunt liderii acestui clasament, urmați de GM, Navigant Research considerând că acești patru producători au un avans considerabil față de urmăritori. Pare, însă, ciudată lipsa Tesla din TOP 10, având în vedere că recent software-ul a fost updatat la versiunea 7.0, care permite activarea funcției Autopilot – printre altele, aceasta permite funcția Auto Lane Change (schimbarea automată a benzii de rulare), facilitate pe care niciun alt producător nu o oferă încă pe o mașină de serie.

  Tehnologia evoluează extrem de rapid, asta este clar. Analiștii se așteaptă ca, până la finalul acestui deceniu, aproape toți marii producători auto să aibă în gamă cel puțin un model care să ofere sisteme de conducere semi-autonomă. Evoluția asiduă a domeniului mașinilor autonome este pusă atât pe seama scăderii riscurilor de accidente, dar și pe avantajele ținând de eficientizarea consumului și a poluării. Acum, mingea este în terenul autorităților. Dar și în cel al publicului, care trebuie să accepte această schimbare de filosofie: mașina care se conduce singură.