TOP 5: cele mai futuriste construcții care utilizează energia solară

Cei de la Top Frog Energy au realizat un infografic interesant, în care prezintă cinci dintre cele mai grozave construcții alimentate doar prin utilizarea energiei solare. Pregătiți-vă să rămâneți realmente uimiți.

top 5 solar buildings constructii solare - ecoprofit

Locul 5: ”Arca Solară” Sanyo – Japonia

top 5 solar buildings constructii solare - ecoprofit 101
CLICK PE POZĂ PENTRU MĂRIRE

Proiectul celor de la Sanyo, de a construi un monument solar pentru a celebra 50 de ani de existență a companiei, a demarat înainte de anii 2000. În mod paradoxal, în perioada respectivă Sanyo a fost obligată să retragă de pe piață mai multe serii de panouri fotovoltaice monocristaline, care nu îndeplineau eficiența promisă.

top 5 solar buildings constructii solare - ecoprofit 102
CLICK PE POZĂ PENTRU MĂRIRE

Onoarea japoneză binecunoscută i-a făcut pe liderii companiei să decidă utilizarea acestor panouri în construcția noului proiect, pentru a le aminti pe viitor de greșelile trecutului. Iar în 2001 ”Solar Ark” a fost finalizată, devenind la vremea respectivă cea mai mare clădire solară din lume. În centrul său este situat ”Solar Lab”, un adevărat muzeu solar, iar în 2005 a fost una dintre principalele atracții a Expoziției Mondiale.

5 Coolest Solar Buildings [infographic]Aflați mai multe detalii despre Solar Ark – Panasonic

Locul 4: ”Ceasul solar” – China

top 5 solar buildings constructii solare - ecoprofit 201
CLICK PE POZĂ PENTRU MĂRIRE

Finalul primului deceniu al secolului XXI a marcat inaugurarea celei mai mari clădiri de birouri alimentată cu energie solară. ”Vinovați” de această performanță sunt chinezii, care în 2010 deveneau cei mai importanți producători de panouri fotovoltaice – în ciuda faptului că 70% din energia electrică provenea din arderea cărbunilor.

top 5 solar buildings constructii solare - ecoprofit 202
CLICK PE POZĂ PENTRU MĂRIRE

Construcția din nord-vestul Chinei (în Dezhou, provincia Shangdong) este mai degrabă un complex de clădiri, întins pe o suprafață de 7.000 de metri pătrați. Complexul cuprinde nu doar birouri, ci și spații expoziționale, laboratoare, facilități pentru conferințe sau chiar și un hotel ecologic.

De altfel, acest complex a fost gazda celei de-a 4-a conferințe ”World Solar City Congress”, ținută în 2010, demonstrându-le invitaților cât de sustenabilă poate fi: 95% din curentul necesar provine din energia solară, iar apa caldă este asigurată, de asemenea, de panouri solare. O statistică interesantă: Greenpeace estimează că, din cei 5,5 milioane de locuitori ai orașului Dezhou, în 2020 circa 1,5 milioane vor lucra în domenii legate de energia solară.

Aflați mai multe despre ”Sun Dial” din China

Locul 3: ”Turnurile solare” – SUA

top 5 solar buildings constructii solare - ecoprofit 301
CLICK PE POZĂ PENTRU MĂRIRE

Probabil cele mai bizare construcții din domeniul energiei solare sunt turnurile solare construite în Arizona de compania EnviroMission. Vorbim de un fel de furnale de peste 700 de metri înălțime, la baza cărora regăsim niște ”discuri” din panouri solare, cu o suprafață totală de 10 kilometri pătrați.

Totuși, fanii ”Ariei 51” pot sta liniștiți, deoarece nu este vorba despre vreo misiune a extratereștrilor, ci pur și simplu de o tehnologie inedită, care combină avantajele energiei solare cu cele ale turbinelor.

Principiul de funcționare este destul de simplu: panourile solare încălzesc aerul din colectoarele plasate sub ele, aerul cald ajunge în ”furnal” de la sine (fiind mai cald, tinde să se ridice), iar mișcarea aerului pune în funcțiune niște generatoare care produc energie.

top 5 solar buildings constructii solare - ecoprofit 302

Investiția este uriașă, la fel ca și dimensiunile proiectului, dar și rezultatele sunt spectaculoase, în condițiile în care simplitatea constructivă asigură o foarte bună eficiență, dar și o durată de funcționare foarte mare – în teorie, cel puțin o jumătate de secol!

5 Coolest Solar Buildings [infographic]

Aflați mai multe despre proiectul EnviroMission

Locul 2: Stadionul Național – Taiwan

top 5 solar buildings constructii solare - ecoprofit 401
CLICK PE POZĂ PENTRU MĂRIRE

Inaugurat cu ocazia Campionatului Mondial de Fotbal din 2009, se numără printre cele mai impresionante stadioane din lume (are o capacitate de 55.000 de locuri), evidențiindu-se în primul rând datorită formei de dragon.

Arhitectul japonez Toyo Ito i-a mai adăugat un ”mic” ingredient: panourile fotovoltaice. Astfel încât ”World Games Stadium” este primul stadion din lume alimentat cu energie solară. Iar cantitatea de energie produsă este suficientă pentru a alimenta 80% din locuințele care îl înconjoară.

5 Coolest Solar Buildings [infographic]

Locul 1: ”Cybertecture Egg” – India

top 5 solar buildings constructii solare - ecoprofit 501
CLICK PE POZĂ PENTRU MĂRIRE

Până la finalul acestui deceniu, există multe proiecte de clădiri ecologice, mai mult sau mai puțin impresionante. Însă ”Cybertecture Egg” este prima clădire OZN care va fi finalizată înainte de 2020. Și nu în Europa, Japonia sau SUA, ci într-o țară la care mulți probabil nu se așteaptă – India.

Mai exact, în inima Mumbai-ului, cea de-a doua metropolă ca densitate a populației, după Hong Kong și, să recunoaștem, unul dintre orașele care au o reputație deloc bună în ceea ce privește curățenia.

top 5 solar buildings constructii solare - ecoprofit 503
CLICK PE POZĂ PENTRU MĂRIRE

Iată, însă, că indienii vor să ne schimbe total percepția, iar Cybertecture Egg va fi punctul central al noului cartier business Bandra Kurla Complex.

Pe lângă designul de tip cocoon, care implică și utilizarea unor noi tehnologii de construcție, noua clădire comercială va mai beneficia de niște ”gadgeturi” extrem de interesante: de exemplu, băile vor avea sisteme prin care va fi monitorizată sănătatea vizitatorilor (prin măsurarea variațiilor în greutate sau a pulsului), iar, în caz de urgență, vor alerta serviciile medicale.

5 Coolest Solar Buildings [infographic]

Aflați mai multe despre Cybertecture Egg