Versiunea de serie a utilitarei VW e-Load Up! e lansată oficial

Mașina electrică de oraș VW e-Up! e declinată acum și într-o variantă utilitară, cu un nume sugestiv: VW e-Load Up!. Este dedicată transportului de mărfuri sau activităților de curierat din mediul urban, dar primele modele vor avea un statut special, deoarece au fost achiziționate pentru activitatea pe... aeroport.

VW e-Load Up! - versiunea de serie a utilitarei electrice - Ecoprofit.ro

La Salonul Auto Frankfurt 2013, germanii prezentau un așa-zis concept al unui VW e-Up! utilitar. Iată că, la un an distanță, cu ocazia salonului de la Hanovra, dedicat mașinilor utilitare, germanii lansează în mod oficial pe piață varianta de serie a micii utilitare electrice VW e-Load Up!, prima cu propulsie strict electrică din familia de astfel de utilitare care vor fi lansate în anii următori.

Din punct de vedere tehnic, VW e-Load Up! beneficiază de același pachet tehnic precum citadina de persoane VW e-Up! – adică un motor electric de 60 kW (82 CP) și un cuplu maxim de 210 Nm, disponibil de la start până la 2.800 rpm, ceea ce-i conferă performanțe excelente în mediul urban, demarajul 0-60 km/h realizându-se în doar 5,0 secunde. În rest, viteza maximă e limitată la 130 km/h, iar accelerația până la 100 km/h se realizează în 12,4 secunde (mai bine cu o secundă decât Up!-ul cu motorul pe benzină de 75 CP).

Autonomia maximă pe care o asigură, în mod teoretic, bateria de 18,7 kWh se cifrează la 160 km, dar, în mod realist, un VW e-Load Up! va parcurge circa 120-130 km între două încărcări. Firmele de curierat sau de transport vor fi fericite să afle că bateria poate fi încărcată, în regim rapid, la 80% din capacitate în doar 30 de minute, ceea ce va asigura o autonomie uzuală de circa 100 km, suficientă în marea majoritate a situațiilor. Față de un e-Up! obișnuit, varianta utilitară renunță din start la banchetă, așa încât spațiul util pe care îl oferă este de ordinul a 1.050 de litri, masa utilă cifrându-se doar la 306 kg. Așa încât e destul de clar că VW e-Load Up! nu se pretează la transportul unui metru cub de ciment, ci de pizza, bere (încap 18 navete de bere!) sau pachete și plicuri de poștă rapidă.

vw-e-load-up-masini-electrice-volkswagen-ecoprofit-10
Primele exemplare VW e-Load Up! sunt folosite ca mașini ”Follow Me” pe aeroporturi

Până când primii antreprenori vor da comenzi pentru noua utilitară electrică, VW e-Load Up! a fost deja comandat de unele aeroporturi din Germania, care vor utiliza mașinile pe post de vehicule ”follow me” în fața avioanelor care garează. Aceste modele sunt vopsite în galben, beneficiază de girofaruri speciale, iar în compartimentul cargo sunt utilate cu diverse accesorii necesare activității pe aeroporturi.

Principalul concurent al noului VW e-Load Up! este, deocamdată, minivanul Renault Kangoo Z.E., care oferă un spațiu interior mai mare, dar ale cărui baterii sunt oferite în cadrul unui abonament separat. Prin urmare, suntem foarte curioși care va fi politica de prețuri abordată de producătorul german și dacă vor fi suficient de multe firme și companii interesate de achiziția noii utilitare electrice urbane.