Youxia X este rivalul chinez pentru Tesla Model S. Sau pentru viitorul Model III?

În sfârșit, lui Elon Musk i se face ”onoarea” de a fi copiat de către chinezi. Mai exact, de către tânărul Huang Xiuyuan, care a arătat publicului chinez un model 100% electric, botezat Youxia X și care pare un rival pentru viitoarea Tesla Model III. Interesant, nu?

Tânăra companie auto chinezească Youxia Motors anunțase cu puțin timp în urmă faptul că va prezenta prima mașină supersport electrică din China, Youxia One. În schimb, publicul prezent la evenimentul de lansare a primei mașini Youxia a avut surpriza să admire un sedan 100% electric, având o sursă de inspirație foarte ușor de intuit: Tesla Model S.

De fapt, în cazul lui Youxia X vorbim mai degrabă de un rival pentru viitorul sedan electric de clasă medie Tesla Model III, deoarece modelul chinezesc propune o caroserie în trei volume. Motorul electric dezvoltă 348 CP și 440 Nm, iar performanțele sună foarte bine: doar 5,6 secunde pentru demarajul 0-100 km/h (cu 0,1 secunde mai mult decât Tesla Model S 70).

Youxia X va beneficia de trei opțiuni în ce privește pachetele de baterii, iar autonomia va fi și ea diferită:

  • baterie de 40 kWh – autonomie maximă teoretică de 220 km
  • baterie de 60 kWh – autonomie maximă teoretică de 330 km
  • baterie de 85 kWh – autonomie maximă teoretică de 460 km

În plus, prin utilizarea unui supercharger (încă nu se știe dacă e vorba de copierea ideii Supercharger a Tesla Motors…), în doar jumătate de oră Youxia X poate fi încărcată pentru încă 270 km – în cazul bateriei de 85 kWh. Deci drumurile mai lungi nu ar mai trebui să fie o bătaie de cap, mai ales că guvernul chinez este foarte activ în privința infrastructurii de alimentare.

youxia x tesla model s - ecoprofit 1Youxia X mai preia de la Tesla Model S o idee: displayul interior care înlocuiește consola centrală. În cazul modelului chinezesc, acesta are 17,3 inch, iar sistemul de operare este bazat pe Google Android 5.1, având o grămadă de funcții.

Și, chiar dacă pare o glumă, numele sistemului de operare este ”KITT OS”. Explicația este simplă: directorul companiei, milionarul de numai 28 de ani Huang Xiuyuan, este un fan înrăit al seriei ”Knight Rider” din anii ’80, cu David Hasselhoff. Așa încât numele companiei auto nu este altceva decât traducerea denumirii acestui serial…

youxia x tesla model s - ecoprofit 2Revenind la modelul Youxia X, se remarcă ideea displayului holografic integrat în botul mașinii, pe care pot fi afișate diverse simboluri care apăreau și pe mașinile din serial. Mai mult, sistemul de operare permite controlul total de la distanță al mașinii. Iar sistemul multimedia beneficiază de o aplicație cu sunete ale motoarelor de supercaruri, pentru a crea senzația de racing la volan.

Producția de serie a lui Youxia X este preconizată să demareze în cursul anului 2016, cel mai probabil în aceeași perioadă în care se va consuma inaugurarea mondială a lui Tesla Model III. Față de care Youxia X va propune, de asemenea, o politică de prețuri foarte competitivă.

youxia x tesla model s - ecoprofit 3Grație bonusului guvernamental generos, de 90.000 yuan (circa 15.000 USD!), prețurile lui Youxia X vor varia între 200 și 300.000 yuan – adică între 32-48.000 USD. Deci Youxia X se dorește o mașină de categoria lui Tesla Model S, dar la preț de Tesla Model III…

Într-adevăr, pare surprinzător că primul concurent pentru Tesla provine din China, dar acesta este doar începutul. Cei de la Porsche au dat de înțeles că lucrează intens la un concurent direct pentru limuzina electrică Tesla Model S, iar Audi a anunțat că în curând va lansa un crossover rival cu noul Tesla Model X. Deci Tesla se pare că reușește ceea ce și-a propus: să impulsioneze producătorii auto să treacă mai repede pe propulsia electrică.